Bina otomasyon Sistemleri için 36 ülkede, otomasyon sektöründe 300 den fazla KNX ürünlerinin üretimini yapan firmaların bulunduğu, 7000’ den fazla KNX veya EIB logosu ile onaylanmış malzeme grubu bulunan, açık kaynak koda sahip sistem standartıdır.
KNX (KONNEX) organizasyonu, 1999 yılında merkezi Belçika/Brüksel’de 3 Avrupa derneğinin akıllı ev ve bina sistemlerinin dünya çapında kullanılabilir seviyeye getirmek amacıyla bir araya gelmesi ile oluşmuştur. Bunlar;
– EIBA (Avrupa Tesisat Otobüs Birliği)
– BCI (BatiBUS Club International)
– EHSA (Avrupa Ev Sistemleri Birliği)
KNX organizasyonu özellikle Avrupa ülkelerinde yaygın kullanılmaya başlanmış daha sonra tüm dünyada akıllı ev ve bina otomasyon sistemlerinde öncülük yapmaya başlamıştır. Akıllı ev ve bina otomasyon sistemlerinde, sistem standartlarını belirleyen yapı haline gelmiştir. 2003 yılında, KNX Standartları CENELEC (European Committee of Electrotechnical Standartisation) tarafından onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Böylelikle EN50090 Standartlar serisi Ev ve Bina otomasyon sistemleri için oluşturulmuştur. KNX standartı CEN tarafından da onaylanmıştır.
KNX NASIL ÇALIŞIR?
KNX bus hattı, tüm otomasyon cihazlarının birbirleri ile konuşabilmelerini sağlayan ana merkezi sinir sistemidir. Yeni bir inşa veya yenileme projesi sırasında konvansiyonel şebeke beslemesine ek olarak kurulan yeşil bir bus kablosu ile mevcut elektrik altyapınızı KNX otomasyon sistemine uyumlu hale getirebilirsiniz.
Bina teknolojisi elemanlarının tümü daha sonra bina otomasyonu için KNX standardına uygun olarak ana KNX veri yolu hattına bağlanır. KNX veri yolu, ağ bağlantısındaki tüm cihazlara ve sistemlere elektrik güç kaynağına paralel olarak yönlendirilir:
Sensörler (örn. Anahtarlar, termostatlar, hareket ve varlık sensörleri) bilgi toplar ve işlenmek üzere olarak veri yoluna gönderir.
Aktüatörler (DIM üniteleri, ON/OFF Modüller, DALI Gateway, Fan Coil Kontrol Üniteleri, Dokunmatik Ekranlar vs) daha sonra eylemlere dönüştürmek üzere verileri işler ve çıkış üretir.
Kontrol ve diğer mantık fonksiyonu (ısı kontrolleri, örtücü kontrol ve diğer)
Sistem cihazları ve bileşenleri (örn. Line Coupler, Bus Coupler, IP Haberleşme Modülleri Gibi).
Pek çok aktüatör ayrıca kontrolör işlevselliğinin yanı sıra sensör işlevselliğini de içerir (örn. Çalışma saatlerini, anahtar çevrimi sayısını, akımı, elektrik güç tüketimini ve daha fazlasını ölçmek için).
Sistem topolojisi ve devreye alma yazılımı ile birleştirilen uygulama yazılımı, USB veya Haberleşme modülü aracılığıyla cihazlara yüklenir.
KNX sistemlerine, bilgisayarlar, tabletler ve dokunmatik ekranlar ve akıllı telefonlar aracılığıyla sistemin merkezi veya dağıtılmış kontrolü için LAN, noktadan noktaya bağlantılar veya telefon ağları üzerinden erişilebilir.
KNX otomasyon sistemi çözümleri, ışıklar, panjurlar, HVAC, güvenlik sistemleri, multimedya, akıllı cihazlar ve daha fazlası gibi işlevleri kontrol eden ve yöneten güvenilir, akıllı ve kullanıcı dostu otomasyonlarla hayatı kolaylaştırır.
Ticari bir binada, KNX ışıklar, panjurlar, HVAC, güvenlik sistemleri, enerji yönetimi ve daha fazlası gibi entegre bina fonksiyonlarının akıllı otomasyonuna izin vererek bina operasyonel verimliliğini optimize etmeye yardımcı olur.
SEVAL Otomasyon olarak biz ,birlikte çalışılabilirlik ve entegrasyonun Akıllı Ev ve bina teknolojilerinde temel değer olduğuna inanıyoruz.Bu nedenle dünya çapında bir standart olan KNX otomasyon sistemi teknolojisini ;aydınlatma sistemleri, multimedya, güvenlik, enerji yönetimi gibi herhangi bir konut, ticari veya endüstriyel binanın entegre fonksiyonlarında kullanıyor ve gurur duyduğumuz projelere imza atmaya devam ediyoruz.