Nesnelerin interneti, kendi IP adreslerine ve sensörlerine sahip cihazların, birbirleriyle bir ağ üzerinden iletişim kurabilmelerini ve sahip oldukları bilgileri analiz ederek eş zamanlı daha akıllı kararlar alabilmelerini sağlayan bir sistemdir. Nesnelerin interneti dünyasında insanlar arası komutların ve hatta insan-bilgisayar arası etkileşimin rolü minimize edilmektedir. Nesnelerin interneti sayesinde cihazlar birbirleri ile iletişim kurarak gerekli uyarıları yapma ve kararları alma konusunda proaktif davranabilecekler.
Telefonlardan, makinalara, aydınlatma sistemlerinden, çeşitli cihazlara kadar aklınıza gelebilecek her türlü aygıt bu gruba dâhil olacaktır. Bugün evlerimizde kullandığımız Smart televizyonlar, Amazon Alexa, Apple Watch gibi tüm cihazlar şimdiden nesnelerin interneti teknolojisinde olup birer IoT cihazı sayılabilir.
Nesnelerin interneti nerelerde kullanılır diye sorulunca ilk akla gelen fabrikalar, şehir sistemleri ve akıllı ev sistemleri olarak üç ana IoT alanı bulunmaktadır.
Akıllı Ev Sistemleri
Nesnelerin interneti uygulamaları altında en önemli kullanım alanlarından biri de akıllı ev sistemleridir. Örneğin akıllı bir aydınlatma sistemi, odaya bir birey girdiğinde lambaları yakması gerektiği konusunda bir komut ile donanımlıdır. Odaya girdiğinde kişinin genelde aynı noktada oturmayı tercih ettiğini keşfeden sistem, buna uygun olarak sadece o bölgede ışığın yoğunluğunu arttırır ve odanın geri kalanındaki ışık dağılımını buna göre ayarlar. Bu komut ona verilmemiştir fakat topladığı veriler sayesinde kendi bu öğrenimde bulunmuştur. Sürekli topladığı veriler onu beslemeye devam eder.
Akıllı Şehirler
Toplumsal düzen ve şehir yönetimi için de nesnelerin internetinin birçok kullanım alanı ortaya çıkıyor; trafik idaresinden, akıllı toplu taşıma sistemlerine, yangın alarm sistemlerinden, akıllı şehir aydınlatmasına. Kamu güvenliği için en büyük katkıyı sağlayacak uygulamalara bir örnek de, MOBESE şehir görüntüleme güvenlik kameralarının (CCTV) ve video yönetim yazılımlarının (VMS) nesnelerin interneti ile daha akıllı sistemlere dönüşmesi olacaktır. Video görüntülemeden ortaya çıkan veri miktarının büyüklüğü ve bu verilerin saklanmasının zorluğu sorunu, nesnelerin interneti aracılığı ile otomatik olarak önemli olay anlarını işaretleyecek ve geri kalan önemsiz dataları kayıttan ve networkten ayırarak ortadan kaldıracak akıllı bir video analiz yazılımıyla çözülebilir. Günümüzde hali hazırda var olan birçok teknoloji, Iot uygulaması ile daha esnek ve genişleyebilir yapıda, daha düşük maliyetli ve daha çözüm odaklı olacaktır.
Nesnelerin İnterneti Nasıl Çalışır?
Nesnelerin interneti , daha hızlı ve bağlı veri aktarımıyla tüm cihazların akıllanması sürecidir. IoT projeleriyle ile beraber tabi ki data (veri) konusu da büyük önem kazanıyor; tabiri caizse nesnelerin interneti teknolojisi bir araç ise, bu aracın yakıtı da “data”. Her türlü senaryoya karşı veriler yüklenmiş olan cihaz, sadece bu verilere göre aksiyon almakla kalmaz aynı zamanda hareketleri ile yeni veriler yaratmaya ve öğrenmeye devam eder.
Nesnelerin interneti teknolojisine sahip cihazların oluşturduğu yüksek miktarda verilerin anlamlandırılması için yapay zekâ teknolojisinin gerekliliği kaçınılmaz. Bu veriler sayesinde cihazların doğru aksiyonu alabilmesi için bu iki teknolojinin beraber çalışması lazım. Bu sayede sadece birbirine bağlı cihazlar değil aslında birbirine bağlı “akıllar” ortaya çıkar.
IoT faydaları: